Energievanger: samen energie besparen

Bij Middelstroom wekken we samen duurzame energie op. Daardoor stoten we minder CO2 uit. Het levert ook geld op voor ons dorp. Iedereen kan meedoen, ook als je geen verstand hebt van energie.

Minstens zo belangrijk is energie besparen, energie die we niet gebruiken hoeven we immers dan ook niet op te wekken. Door het isoleren van je woning gaat je energierekening omlaag en je wooncomfort omhoog. Vooral als je dat doet met natuurlijke, duurzame materialen. Bij Middelstroom is een werkgroep gestart om ook het besparen van energie samen aan te pakken. Dit initiatief heet Energievanger.

 

Collectieve inkoop isolatieglas

Voor iedereen is wel bekend dat je met enkel glas op koude dagen veel warmte verliest en op zomerdagen juist de hitte in huis haalt. Maar ook in de kwaliteit van dubbelglas zitten veel verschillen. Met glas van goede kwaliteit kun je de isolatiewaarde van je woning sterk verbeteren. Daarom organiseert Energievanger een collectieve inkoopactie voor isolatieglas met lokale leverancier Bol uit Bedum.

Als we met een voldoende grote groep tegelijk isolatieglas bestellen kunnen we een mooie korting krijgen en zorgt Bol er bovendien voor dat we op redelijke termijn aan de beurt zijn om het glas te laten zetten. Een goede kans dus om nu door te pakken.

Als je mee wilt doen aan de collectieve inkoop, stuur dan vóór 23 mei een mail naar [email protected]. Geef daarbij ook alsjeblieft aan om hoeveel glas het bij jouw woning gaat.

 

Terugblik: nieuwe bijeenkomsten van Energievanger

Na de succesvolle Energiemarkt op 18 oktober 2023 organiseerde de werkgroep in februari 2024 twee nieuwe bijeenkomsten:

Door installateur Harm Bruin uit Middelstum werd op 5 februari aan een select groepje dorpsgenoten voorlichting gegeven over warmtepompen. Er was voor de aanwezigen uitgebreid de gelegenheid vragen te stellen. Met een warmtepomp gaat je gasverbruik sterk omlaag of kun je zelf helemaal gasloos wonen.

Eveneens in februari hadden we Dirk van Impe bereid gevonden vragen te beantwoorden en advies op maat te geven over duurzaam isolatiemateriaal. Helaas waren er te weinig aanmeldingen om de bijeenkomst door te laten gaan.

Naast bovengenoemde bijeenkomsten hebben we bij een aantal dorpsgenoten een warmtescan uitgevoerd.

 

Terugblik: energiemarkt op 18 oktober 2023 een succes

Op 18 oktober organiseerden we een energiemarkt. Doel van de avond was het informeren van de dorpsgenoten over duurzame isolatiematerialen en wat er zoal nog meer komt kijken bij het verduurzamen van je woning. Daarvoor werden twee presentaties gegeven door Halbe Vlietstra van Oldenboom en energieadviseur Eelke Ploeg.

Halbe had een gepassioneerd verhaal over duurzame isolatiematerialen: geen keuze maar noodzaak! We kunnen veel leren over hoe er in de natuur gebouwd wordt. Die technieken kunnen ook worden toegepast in onze woningen. Het resultaat: een lagere energierekening, een prettig binnenklimaat en goed voor het klimaat. Eelke vertelde vervolgens over het kiezen van de juiste warmtebron, zoals een warmtepomp, en hoeveel warmte die dan moeten leveren. Daarbij speelt ook ventilatie een belangrijke rol. Kortom, er zijn nog een hoop zaken om rekening mee te houden.

De rest van de avond was er de energiemarkt. De catering hierbij was goed verzorgd, zodat de aanwezigen onder het genot van een hapje en drankje konden napraten met de sprekers. Op de energiemarkt was ook Willy Jansen van gemeente Eemsdelta aanwezig. Hij vertelde onder andere wat de ontwikkelingen zijn rond de maatregelen van het kabinet na de parlementaire enquête over de gaswinning. Nog niet alles is duidelijk, maar het lijkt erop dat er geld beschikbaar zodat woningen in Middelstum kunnen worden verduurzaamd. Dirk van Impe van Infodubo kon meer vertellen over isolatiematerialen en dorpsgenoot Frank Wilschut van Energie VanOns beantwoordde vragen over energiecontracten.

Laten we onze krachten bundelen

Wil jij ook aan de slag? Met ons initiatief Energievanger willen je graag helpen. We kunnen van elkaar leren wat wel werkt en wat niet. Heb je zelf meer kennis? Dan vind je het misschien leuk dorpsgenoten op weg te helpen. Er is altijd plek voor nieuwe vrijwilligers bij onze werkgroep(en).

Een goede manier om op de hoogte te blijven van onze activiteiten is onze nieuwsbrief. Wil je die ontvangen, stuur dan een mail naar [email protected].